Asyaport, ana rıhtımı 400 metre uzatmayı planlıyor
Transit konteyner yüklerinin elleçlendiği Asyaport, aynı anda iki mega geminin yanaşabileceği kapasiteye sahip. Halihazırda bin metre uzunluğu bulunan ana rıhtımı büyütmeyi planlayan Asyaport, rıhtımı 400 metre daha uzatacak. Söz konusu alanda konteyner ve genel kargonun yanı sıra Ro-Ro yüklerinin de elleçlenmesi amaçlanıyor.
Türkiye'nin en büyük transit konteyner limanı konumunda olan Asyaport, yıllık 2.5 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip. Elleçledikleri yükün yüzde 80’inin transit konteyner olduğunu ifade eden Asyaport Genel Müdürü Kadir Uzun, “2017 yılında 1 milyon TEU'nun üzerinde, bu yılın ilk sekiz ayında ise 735 bin 750 TEU elleçledik. 2017’de ve bu yılın ilk yarısında, Türk limanları arasında genel konteyner elleçlemede dördüncü sırada, transit konteyner elleçlemede ise birinci sırada yer aldık” dedi.
Liman sahasının toplam 300 bin metrekare olduğunu kaydeden Uzun, “Limana iki kilometre uzaklıkta 100 bin metrekare alana sahip kara terminalimizin dolu ve boş konteyner depolanması, konteyner tamiri, konteyner iç dolum, iç boşaltımı gibi hizmetlerde kullanılması, bulunduğu alana depo, antrepo da yapılması hedeflerimiz arasında. Tam kapasiteye ulaştığımızda burayı aktif hale getirmeyi planlıyoruz. Bu proje dışında limana yakın mesafede 25 bin metrekarelik başka bir alana 100 bin ton kapasiteli silo yapımı projemiz de bulunuyor. Limandaki rıhtımların toplam uzunluğu 2 bin 10 metre, su derinliği de 18 metreyi buluyor. Bin metre uzunluktaki ana rıhtım, 400 metre boyunda iki geminin aynı anda yanaşabileceği kapasiteye sahip” dedi.
Asyaport’ta sürdürülebilir bir liman haline getirmeye önem verdiklerini ifade eden Kadir Uzun, liman içindeki taşıyıcılarda LNG kullanarak, karbon salımını yılda bin 230 ton azalttıklarını söyledi. Sürdürülebilirlik çalışmalarının bu uygulamayla sınırlı kalmadığının altını çizen Uzun, tüm vinçlerin elektrik enerjisi ile çalıştığını ve elektrik enerjisinin belli bir kısmının güneş panellerinden elde edildiğini söyledi. Ayrıca Asyaport'ta çevreye zarar verilmemesi için ekipman yatırımlarının tamamının çevreci prensipler doğrultusunda yapıldığını belirten Uzun, “Açık ve kapalı alanların tamamında son teknolojiye sahip LED aydınlatma ve liman sahasında, bin Watt'lık armatürler yerine 480 Watt'lık LED armatürler kullanılıyor. Toplamda 242 bin Watt'lık aydınlatma armatürü yerine 116 bin 160 Watt'lık LED armatür kullanılarak, enerji tüketimi yüzde 52 azaltıldı. Ayrıca liman içinde çeşitli ağaç ve bitkilerden oluşan 15 dönüm yeşil alan bulunuyor” dedi.
“Plajı korumak için öz
sermaye ile yatırım yaptık”
Limanın hemen yanında Gündal Halk Plajı'nın bulunduğunu aktaran Kadir Uzun, “Plajda denize giriliyor ve deniz suyunu temiz tutabilmek için öz sermaye ile yatırımlar yaptık. Üretilen deniz süpürgemiz ile denizden günde ortalama 500 kilogram katı çöp toplanıyor. Bunun yanı sıra liman çevresinde petrol veya türevinin oluşturabileceği olası bir deniz kirliliği riskine karşı hazırlıklı olmak ve bu kirliliğin çevreye zarar vermeden en etkin şekilde temizlenmesi amacıyla, bu konuda eğitimli ekibimiz ve ekipmanlarımızla her zaman hazır bulunuyoruz” dedi.
Gemilerin limanda beklediği sürece elektrik ihtiyaçlarının liman üzerinden karşılanabilmesi için yürütülen proje ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Uzun, “Bu proje ile gemilerin limanda beklediği sürede dizel tüketimi ortadan kalkacak. Çalışmalarımız devam ediyor. Altyapı çalışmalarımız tamamlandı. Yatırım için gemilere elektrik sağlanmasıyla elektrik ihraç edileceğinden ilgili mevzuatın güncellenmesi bekleniyor” şeklinde konuştu.
Avrupa Limanları Organizasyonları (ESPO) tarafından Lloyd's Register iş birliği ile verilen liman sektörüne yönelik Avrupa'nın önemli çevre yönetim sistemi sertifikası olan Ecoport PERS’in Türkiye'de ilk kez Asyaport tarafından alındığı bilgisini veren Uzun, bunun gibi birçok sertifikaya da sahip olduklarını belirtti. Ayrıca Yeşil Liman sertifikasını da aldıklarını belirten Uzun, “Türkiye’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen ‘Yeşil Liman, Eko Liman Projesi’ dahilinde kriterleri yerine getirerek söz konusu sertifikayı aldık. Ulusal ve Uluslararası ‘Ecoport’ ve ’Yeşil Liman’ sertifikalarının ikisini de alan Türkiye’deki ilk limanız. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi , ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi , OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi , SR10 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi , ISO 14064 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikalarına da sahibiz” şeklinde konuştu.
“Oscar sınıfı gemilerin Türkiye’ye
gelmesi için görüşmelerimiz sürüyor”
Oscar sınıfı gemilerin ilki olan MSC Oscar’ın dünyadaki en büyük 6 gemi arasında bulunduğunu ileten Uzun, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu gemi 395.47 metre boyunda, 59.08 metre genişliğinde, 19 bin 224 TEU taşıma kapasitesine sahip. Dünyanın en büyük gemilerine hizmet verebilecek 24 yan STS’ler (gemiden karaya rıhtım vinci) Türkiye’de yalnızca limanımızda bulunuyor. Limanımız Oscar sınıfı gemileri elleçleyebilecek kapasitede ancak Türkiye’ye henüz bu gemiler gelmiyor, bu sınıfta gemilerin ülkemize gelebilmesi için taşıma güzergahlarının belirlenmesi, teşvik edecek uygulamalar yürütülmesi, boğazlardan geçiş gibi fiyatlara yapılacak belli indirimler ile küresel rekabetin sağlanması gerektiği, Dünya’nın en büyük kapasiteli gemilerinin Türkiye’ye gelmesinin ülkemizin ekonomik gücünün boyutunu da göstereceği görüşündeyiz. Bu konuda uzun zamandır devlet yetkilileri ile iletişimimiz devam ediyor.”
“Bürokratik süreçler, projeleri yavaşlatıyor”
Bürokratik süreçlerde yaşanan gecikmenin projeleri yavaşlattığına değinen Kadir Uzun, “Özellikle Doğu ülkelerinden Orta Avrupa’ya kadar erişim sağlayabilecek Anadolu, Bakü-Ceyhan ve Boğaz Köprüsü demiryolu hatları ile tren yüklerinin liman bağlantılarının sağlanması için birçok yere yapılması hedeflenen TCDD aktarma istasyonları projelerimiz, limanın büyütülmesi ve Türk limanlarına dünyanın en büyük konteyner gemilerinin gelebilmesi için boğazlardan geçiş tarifelerinde değişiklik taleplerimiz ile ilgili bürokrasiden zamanında veya hızlı geri dönüşlerin alınamaması sebebiyle projelerde zaman zaman beklemeler yaşıyoruz” diye konuştu.
Dünya Gazetesi-Liman İşletmeciliği Eki